Project omschrijving

Nieuwbouw bedrijfspand ABI Haarlem

ABI is een Haarlems familiebedrijf dat sinds 1922 bestaat en specialist is in ontwerp en assemblage van aandrijftechniek, motion control en robotics. De activiteiten van het bedrijf groeien, maar het huidige pand kan deze groei niet faciliteren en uitbreiding op de huidige locatie is niet mogelijk. Een kavel op een andere plek in de Haarlems Waardepolder biedt ruimte voor nieuwbouw.

Het nieuwe pand omvat een bedrijfsruimte van ca. 5.400 m2 BVO voor expeditie, opslag, verspaning, assemblage en robotica en ca. 1.600 m2 BVO kantoorruimte. Het gebouw kenmerkt zich door een high tech uitstraling en grote mate van transparantie. De ambities op het gebied van duurzaamheid zijn hoog. ABI streeft door het toepassen van PV-panelen en warmtepompen naar een gasloos gebouw met een EPC van 0.

Het concept, naar een ontwerp van RoosRos Architecten, bestaat uit een ruw blok metaal waar door middel van cnc-freestechniek uitsnedes in worden gemaakt. Door de aantasting van de buitenzijde wordt een aanzicht gecreëerd met een ruwe en high tech uitstraling.

Hierdoor vormt zich de huid van het gebouw en een geraffineerd samenspel tussen ongepolijst en glad oppervlak. Dit concept sluit aan bij het proces van de fabricage van de producten van ABI. Door de logische rangschikking van afdelingen en ruimtes ontstaat een chronologisch beeld van de productielijnen op de begane grond. Op de eerste verdieping is er zicht vanuit de centraal gelegen overlegruimtes over de productie- en montageafdelingen. Zowel op de begane grond als op de verdieping is er direct visueel contact met het productieproces. De tweede verdieping huisvest de kantoorfunctie en grenst aan het groene entreegebied.

Het gebouw staat gedraaid op de kavel zodat de entreezijde direct zichtbaar wordt bij het inrijden van de Minckelersweg.

Onze bijdrage:

Impressie slider: RoosRos Architecten

“Op de bouwplaats blijkt de kwaliteit in praktijk.

ir. S. (SANDER) de Brouwer
Sr. Projectmanager | Adviseur