Project omschrijving

Nieuwbouw QO Hotel Amsterdam

Het project omvat de nieuwbouw van een hotel gelegen in het Amstelkwartier, in een nieuwe woonwijk langs de brede bocht in de Amstel. Het project kenmerkt zich door haar uiterst innovatieve en duurzame karakter. Het hotel heeft ca. 300 kamers. Het bruto vloeroppervlak van het hotel inclusief een 2-laagse ondergrondse parkeergarage van 136 plaatsen bedraagt ca. 25.000 m² BVO. Het hotel is het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa.

Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het unieke 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik voor verwarming en koeling. Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel weer op te warmen als de temperatuur weer daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond, en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn, ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting behoeft.

Naast de 300 hotelkamers herbergt het gebouw 482 m2 aan creatieve en multifunctionele ruimtes, een spa-wellness, een clublounge, twee restaurants en een spectaculair dakterras op 70 meter hoog. Een deel van de kruiden, groenten, fruit en zelfs vis, die de restaurant serveren komen uit de eigen kas op het dak. Een unieke ruimte die inspeelt op de trend van ‘urban farming’. De hightech kas maakt gebruik van de nieuwste technologieën. In het vrijwel circulaire aquaponics systeem, scheiden de vissen voedingsstoffen uit die een biologische voedselbron voor de planten vormen en de planten zuiveren het water voor de vissen.

Onze bijdrage
Philip Wenneker

“Na verbeelding komt creatie.”

ir. P.A. (PHILIP) Wenneker
Sr. Projectmanager | Partner