Project omschrijving

Nieuwbouw internationaal hoofdkantoor Fugro

Fugro, de Nederlandse en beursgenoteerde wereldleider in geo-data, heeft aannemer De Vries en Verburg opdracht gegeven voor de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor in Nootdorp. Het kantoorgebouw heeft 550 werkplekken, laboratoria, werkplaatsen en een ruime keuze uit vergaderfaciliteiten. Het activiteiten gerelateerd werkplekconcept biedt daarnaast veel informele ontmoetingsplekken, een bedrijfsrestaurant, fitnessruimte en een espresso- en juicebar. Door het parkeren van voertuigen en fietsen in een separaat parkeergebouw is er rondom de gebouwen ruimte voor een uitgestrekt groen weidelandschap met een vijver, wadi’s en zitgelegenheden.

4Building staat Fugro bij als adviseur en projectmanager in de voorbereiding en realisatie van dit nieuwe internationale hoofdkantoor.

Nieuw hoofdkantoor naast Fugro TechCenter

De nieuwe locatie van het hoofdkantoor op Bedrijventerrein Heron in de Gemeente Pijnacker- Nootdorp is strategisch gelegen nabij Den Haag en Rotterdam. Het vormt samen met het bestaande Fugro TechCenter een compleet nieuwe en duurzame Fugro Campus die de meerderheid van de Fugro teams in Nederland samenbrengt op één plek. Wereldwijd heeft Fugro ongeveer 10.000 medewerkers in 57 landen en een omzet van 1,8 miljard euro (2022).

Duurzaamheidslabel BREEAM Outstanding

Het ontwerp van architect Cepezed heeft van de Dutch Green Building Council (DGBC) het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat (93,4%) ontvangen, waarmee het gebouw gaat voldoen aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden en past in de ‘net zero 2035’-ambitie van Fugro. Ook heeft Fugro een innovatief ontwerp gemaakt voor regenwateropslag op het terrein, onder meer met infiltratie in diepe grondlagen en mogelijkheden voor hergebruik. Het naastgelegen TechCenter is indertijd gecertificeerd met LEED Platinum.

De aannemingsovereenkomst is getekend

De eerste werkzaamheden starten op korte termijn en naar verwachting wordt het gebouw in de tweede helft van 2025 opgeleverd. 4Building zorgt ook tijdens deze uitvoeringsfase voor een gestructureerd bouwproces. “Ik ben erg trots op de prestaties van het bouwteam. Er ligt een fantastisch en hoogstaand ontwerp waarin alle ambities van Fugro op het gebied van duurzaamheid en samenwerken een plek hebben gekregen. Het wordt een heerlijke plek om te werken, ontmoeten en ontspannen. Mooi dat we nu gaan bouwen” aldus Sander de Brouwer, senior projectmanager en partner bij 4Building.

4Building is vanaf 2021 als huisvestingsadviseur, projectmanager en bouwkostenadviseur betrokken bij dit project. “4Building heeft ons geholpen bij het opzetten van de projectstructuur en de aanbestedings- en contracteringsstrategie. Fugro doet veel projecten, maar een nieuw hoofdkantoor ontwikkelen is echt iets anders. Samen met 4Building hebben we het programma van eisen opgesteld. Zij heeft ons geholpen het ontwerpteam te selecteren en contacteren en zij heeft ons in het hele ontwerptraject begeleid met projectmanagement en bouwkostenadvies. Daarbij zijn ze kritisch, betrokken en brengen kennis en ervaring mee die ons helpt om de juiste keuzes te maken. Ook bij het aanbesteden en contracteren van de aannemer zijn wij uitstekend begeleid. Dit heeft geresulteerd in een contract met De Vries en Verburg, een bedrijf dat goed bij ons past. Dat werd al duidelijk tijdens de presentatie gedurende het aanbestedingsproces. Ik kijk uit naar de bouw en ben blij dat 4Building ons ook in die fase begeleidt bij deze ontwikkeling. Het wordt een schitterend, veilig en inclusief gebouw, waarbinnen we een hele prettige werkomgeving gaan creëren voor iedereen die er gebruik van gaat maken” aldus Michiel Dessens, director van het project namens Fugro.

4Building heeft Fugro in 2012-2014 ook geadviseerd bij de ontwikkeling van het Fugro TechCenter.

Bouwteampartners: Fugro I Cepezed I Bosch Slabbers I Van Rossum I Deerns I Cauberg Huygen I Royal Haskoning DHV I DuurzaamheidsCertificering I Vijverborgh I De Vries en Verburg I Den Doorn Totaalinstallateurs I EWB Circulair Rain I MMEK I 4Building.

DGBC I Gemeente Pijnacker-Nootdorp I Bedrijventerrein Heron

Lees hier meer over dit project in een artikel op Cobouw.nl.

Credit – Courtesy of Fugro

Nieuw Fugro internationaal hoofdkantoor Start bouw 4Building bouwadviseur

Sander de Brouwer

“Samen naar het beste eindresultaat.”

ir. S. (SANDER) de Brouwer
Sr. Projectmanager & Partner