Nieuw Fugro internationaal hoofdkantoor Start bouw 4Building bouwadviseurImage: courtesy of Fugro

Fugro krijgt een nieuw hoofdkantoor in Nootdorp. Het kantoor verrijst tegenover het Fugro Techcenter, dat in 2014 in gebruik is genomen.

Een van de belangrijkste uitgangspunten bij de bouw is verbinding tussen het nieuw te bouwen kantoor en het Fugro TechCenter: het nieuwe pand wordt op zo’n manier gebouwd dat medewerkers van de financiële afdeling collega’s van de werkplaats of het laboratorium kunnen ontmoeten. En vice versa. Voor externe stakeholders, omwonenden, opdrachtgevers en andere bezoekers geldt: wie straks een bezoek brengt aan het nieuwe onderkomen in Nootdorp, ziet en begrijpt direct wat Fugro doet en waar het voor staat.

Fugro is specialist op het gebied van Geo-data en bodemonderzoek. Het bedrijf verzamelt en analyseert informatie over de bodem en het aardoppervlak, op land en op zee. Op basis van deze data geeft Fugro advies om funderingen en daarop te bouwen constructies op een veilige, duurzame en efficiënte manier te ontwerpen, te bouwen, te exploiteren en te onderhouden. “We doen eigenlijk twee dingen: we brengen grond in kaart, vervolgens doen we boringen om precisiemetingen te doen”, zegt Serge van de Ven, Director Corporate Communications bij Fugro. “Onze technologie is zeer vooraanstaand, zeker wat we op zee kunnen. Het in kaart brengen van grond in zee gebeurt meer en meer met onbemande, op afstand bestuurbare schepen. Dat willen we onze bezoekers in Nootdorp graag laten zien.”

Windparken

Wat veel mensen niet weten: Fugro is al meer dan 10 jaar betrokken bij de aanleg van windparken op zee, zegt Michiel Dessens, locatiemanager van het Fugro TechCenter en project director van de nieuwbouw.

Het huidige hoofdkantoor in Leidschendam is sterk verouderd. Vanuit duurzaamheidsperspectief voldoet het niet meer aan de wensen en eisen die Fugro aan een gebouw stelt. Fugro heeft deze panden in eigendom en is met de gemeente Leidschendam-Voorburg in gesprek over de toekomstige bestemming voor de grond en de gebouwen.

Het nieuwe hoofdkantoor – strategisch gelegen nabij Den Haag en Rotterdam – biedt plek aan circa 550 medewerkers. Daarmee brengt het pand de meerderheid van de Fugro-teams in Nederland op één plek. Het ontwerp is gecertificeerd met het BREEAM Outstanding-label. Daarmee voldoet het kantoor aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden. De nieuwbouw past ook in de ‘net zero 2035’-ambitie van het in 1962 opgerichte bedrijf.

Bouwpakket

Er wordt gebouwd volgens het kit-of-parts-principe van cepezed, vervolgt Michiel Dessens. “Het is een bouwpakket dat bestaat uit prefab-elementen. Die elementen worden kant-en-klaar op de bouwplaats afgeleverd, om vervolgens in elkaar te worden gezet. Zo voorkom je congestie op de bouwplaats, gaat het bouwen sneller en bovendien scheelt het een hoop verpakkingsmateriaal.”

Cepezed ziet remontabel bouwen als een slimme bijdrage aan de circulaire economie. Het architectenbureau pioniert al sinds de oprichting in 1974 met de kit-of-parts, het bouwpakket van prefab elementen. Het wordt bovendien een flexibel gebouw: een aanpassing van de indeling of uitbreiding is zo gerealiseerd.

Bij de bouw wordt onder meer gebruik gemaakt van cortenstaal voor de gevel, zegt Sander de Brouwer, projectmanager bij 4Building BV. De Brouwer begeleidt het hele bouwtraject. “Een hoofdkantoor dat grotendeels uit hout bestaat is overwogen, maar dat gaf iets te veel uitdagingen op het gebied van overspanningen, flexibiliteit en akoestiek. In het atrium komen wel houten spanten. Ook de gevel van de parkeergarage bestaat grotendeels uit hout. Het wordt in elk geval een prachtig pand met veel lichtinval. Wie binnen zit, heeft veel contact met buiten. De directe omgeving is groen. Het gaat om een groot perceel. Medewerkers kunnen er tijdens een pauze uitstekend wandelen. Ook komt er een kas waar mensen kunnen zitten, een knipoog naar het verleden: op deze plek zaten vroeger veel tuinders.’’

De Vries en Verburg is aangetrokken als hoofdaannemer, cepezed is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Regenwater

Er komen drie daktuinen, waarvan twee toegankelijk zijn. Deze tuinen hebben een positieve bijdrage op de biodiversiteit. Ook heeft Fugro een innovatief ontwerp gemaakt voor de opslag van regenwater op het terrein, onder meer met infiltratie in diepe grondlagen en mogelijkheden voor hergebruik. Dessens: “Al het water dat op het perceel valt, dus op het dak of op het terrein, word gefilterd en geborgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Urban Rain Shell, een pakket van schelpen en mineralen.”

Het URS-concept is van EWB Circulair Rain. In een deel van deze URS kan 460 kubieke meter water geborgen worden om een extreme regenbui van 70mm op te vangen. In een ander deel van de URS kan 152 m3 worden geborgen en gezuiverd, om het vervolgens opnieuw te gebruiken in het gebouw voor het doorspoelen van wc’s en beregening van het groendak op het hoofdkantoor. Overtollig water wordt, na zuivering in de URS, met zogenaamde Fast High Volume Infiltration bronnen geïnfiltreerd in diepe grondlagen.


Plaats: Nootdorp
Opdrachtgever: Fugro
Ramingsgroep: € 5.000.000 – € 9.999.999
Nummer: 556538


Lees hier het hele artikel op Cobouw.nl (inlog nodig).

Lees hier meer over dit project en de rol van 4Building.