Project omschrijving

Nieuwbouw Spitalzentrum Biel Zwitserland

Spitalzentrum Biel in Zwitserland gaat grootschalig vernieuwen en om een juiste beslissing te kunnen nemen over de eventuele realisatie van dit project, hebben wij het ziekenhuis geholpen met het ontwikkelen van een goed doordachte en gedragen hoofdstructuur, waarmee het ziekenhuis, in de vervolgfase, doelgericht effectieve plattegronden kan ontwikkelen. Deze breed gedragen, integrale hoofdstructuur is in 2016 en 2017 gecreëerd door een intensief participatie-traject met vele diverse medewerkers van het ziekenhuis. Samen hebben we de ruimtelijke en functionele behoeften van diverse zorgafdelingen in kaart gebracht en dit vertaald naar een integrale hoofdstructuur.

Van renovatie naar nieuwbouw

Maar waar het ziekenhuis eerst het bestaande gebouw wilde verbouwen, gaat het Spitalzentrum Biel nu voor moderne nieuwbouw op een nieuwe beter bereikbare locatie. Dit betekent dat er vanuit de basis-hoofdstructuur die al ontwikkeld was, een nieuwe hoofdstructuur gemaakt moest worden die geen rekening hoefde te houden met het bestaande gebouw.

Nieuwe ziekenhuis in 20 minuten “gebouwd”

Parralel in vier teams hebben artsen, verpleegkundigen en andere direct betrokkenen, onder leiding van 4Building, in ‘subtiele wedstrijdvorm’ in 20 minuten de ziekenhuisstructuur uitgedacht voor de nieuwbouw van hun ziekenhuis. Wat moet naast wat zitten en wat juist niet? Samen vonden ze snel de optimale inrichting en het subtiele wedstrijdelement van deze game zorgde voor extra energie én trots bij het winnende team.

Het nieuwe ziekenhuis Spitalzentrum Biel

Het nieuwe Spitalzentrum Biel omvat circa 52.000m2 in bruto vloeroppervlakte en huisvest onder andere een Operations Department, Intensive Care, Accident & Emergency, Dialysis, Women & Child Center, Internal Medical Department, Child Care, Geriatric Stroke, Cardiology, Physical therapy, General Nursing stations, Speech therapy etc. De totale investeringskosten worden geschat op 320.000.000 CHF.

Bas van Eijndhoven

“U krijgt niet altijd wat u verwacht,
maar altijd wat u nodig hebt.”

ir. F.J.S. (BAS) van Eijndhoven
Huisvestingsadviseur | Partner