Project omschrijving

UMC Utrecht bouwt IO MRI-OK complex tussen bestaande OK en IC

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht is, in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, een nieuwe ‘Intra-Operatieve MRI-OK’ gerealiseerd. Hiervoor is een hypermoderne operatiekamer (OK) met naastgelegen MRI-ruimte gebouwd. Speciaal voor de behandeling van kinderen met hersentumoren. Het UMC Utrecht had Bas van Eijndhoven (4Building) ingehuurd als ontwerp- en projectmanager (bouw + inrichting) van dit complexe project.

Wereldwijd zijn er slechts enkele plekken met een soortgelijke combinatie van MRI met OK. Een MRI op de operatiekamer biedt de mogelijkheid om tijdens de neurochirurgische operatie nieuwe MRI-scans van het operatiegebied te maken, die een exacte weergave van de actuele anatomische verhoudingen geven. Hiermee geeft de IO MRI informatie over de grootte van de nog resterende tumor en de verhoudingen tot het gezonde omringende hersenweefsel. De neurochirurg kan zo veiliger en nauwkeuriger meer tumorweefsel verwijderen. Hierdoor kunnen complicaties voorkomen worden en verbetert het eindresultaat van de operatie.

Nieuwe MRI-OK inpassen tussen bestaande OK en IC

De complexiteit van dit project lag in het combineren van een OK- en MRI-omgeving en het bouwen/inpassen van de nieuwe MRI-OK tussen de bestaande OK en IC op de tweede verdieping van het WKZ. Dit werkend vanuit een compacte bouwplaats. Het nieuwe complex staat op poten, bestaat uit een operationele zorg laag met daarboven een techniek laag. De nieuwbouw is gekoppeld aan het bestaande (WKZ) ziekenhuis en heeft een totale oppervlakte van ca. 450 m2.

De eerste uitdaging zat in het combineren van het ontwerp- en nieuwbouwproces van een OK met het ontwerp- en nieuwbouwproces van een MRI. De meeste partijen waren gewend om dit los van elkaar voor te bereiden, maar dat de OK- en MRI-wereld nu bij elkaar komen (eisen/uitdagingen/veiligheid) en elkaar technisch beïnvloeden is redelijk uniek. Daarnaast was de uitdaging om deze toekomstbestendige zorgomgeving binnen een strak budgettair kader te realiseren.

Ambities, belangen en kaders omzetten naar betaalbaar ontwerp en maakbaar gebouw

Omdat alle reguliere ontwerpprocessen en -principes van de baan waren en alles wat standaard is niet paste, benaderden we het ontwerpproces op een andere, integrale manier. Partijen werden bijvoorbeeld eerder betrokken en aan elkaar verbonden om tot een betaalbaar ontwerp en een maakbaar gebouw te komen. Verder zorgden wij voor inzicht, overzicht en uitzicht in dit complexe ontwerp- en uitvoeringsproces en durfden wij door onze ervaring en expertise keuzes te maken, zodat we konden realiseren wat de opdrachtgever zocht.

Staat u ook aan de start van een complex project of wilt u meer informatie over dit project? Dan kunt u contact opnemen met Bas van Eijndhoven, 06 100 89 969 of eijndhoven@4building.nl.

Samenwerkingspartners: MAS Architect | Deerns | Aronsohn Constructeur | J.P. van Eesteren | ULC |Philips | Getinge | Brainlab | Lighthouse | NewCompliance.

Lees hier de publicatie in FMT Gezondheidszorg.

Bouw MRI-OK UMC Utrecht

Bas van Eijndhoven

“Samen bouwen wij aan beter.”

ir. F.J.S. (BAS) van Eijndhoven
Partner | Huisvestingsadviseur | Projectleider