Het Catharina Gasthuis, een icoon binnen de Brielse vesting van de zorgorganisatie Catharina, thuis op Voorne is recent grondig gerenoveerd en opgewaardeerd. Met het professionaliseren van de verpleeghuiszorg en het vernieuwen van dit vastgoed is het oude en vertrouwde Gasthuis weer klaar voor de toekomst.

Het vernieuwde Catharina Gasthuis

Het vernieuwde Catharina Gasthuis biedt 42 ouderen met een zorgindicatie voor somatische en psych-geriatrische zorg een beschutte, prettige woonomgeving met permanente aanwezigheid van professionele medewerkers. Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen en is gebouwd rondom een mooie, grote binnentuin. In het gebouw bevinden zich twee woongroepen voor mensen met dementie. Elke bewoner heeft de beschikking over een eigen zit-/slaapkamer met badkamer. Daarnaast kan de bewoner gebruik maken van de gezamenlijke leefruimten zoals het restaurant en de huiskamers. Afhankelijk van de behoefte ontvangen de bewoners in meer of mindere mate begeleiding, zorg en behandeling.

Budget gestuurd ontwerpen

De complexiteit en uitdaging in dit project lag in het zo efficiënt mogelijk inzetten van het beschikbare budget en het op één lijn brengen van de ambities van Catharina (huurder) en de SOR, Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (eigenaar pand). 4Building heeft hierin creativiteit ingebracht, bemiddeld, een gezamenlijk plan gemaakt en aan de voorkant uitgewerkt hoe de beperkte budgetruimte optimaal besteed kon worden (minimaal budget en maximale waarde). Afwegingen waren: welke maatregelen zijn minimaal nodig voor een efficiënte opwaardering van het pand, de inrichting, installaties, domotica etc. Hoe koop je dit in tegen welke kosten? Welke ambities kunnen we daarna realiseren om toch binnen budget te blijven? Bouwkosten- en financiële ramingen zijn hiervoor in meerdere fasen opgesteld. We hebben het budget bewaakt tijdens het ontwerpproces en de uitvoering. In de realisatie heeft 4Building voor Catharina ook de kwaliteit van de uitvoering en de risico’s bewaakt.

Nieuwe moderne lichte appartementen

Het nieuwe Catharina Gasthuis is nu gereed. De bewoners zijn vanaf hun tijdelijk onderkomen in het Prinsenkwartier weer terug verhuisd naar een aansprekend, licht en eigentijds appartement dat aan alle eisen van deze tijd voldoet.

“Dankzij een grote inzet en een dosis creativiteit, is het uiteindelijk uitzonderlijk goed gelukt er een modern zorggebouw van te maken waar kleinschalig wonen in een huiskamersetting mogelijk is”, aldus Hans Biezemans, bestuurder Catharina, thuis op Voorne.

Voor meer informatie of vragen over dit project, kunt u contact opnemen met Bas van Eijndhoven via 06 100 89 969 of eijndhoven@4building.nl.