Fenixloods II op Katendrecht in Rotterdam stamt uit 1923 en wordt getransformeerd tot een Landverhuizersmuseum. Stichting Droom en Daad opent in 2023 een museum om de miljoenen landverhuizers te herdenken die in de negentiende eeuw Europa en Rotterdam achter zich lieten.

Landverhuizersmuseum

Om het Landverhuizersmuseum mogelijk te maken wordt Fenixloods II (17.000m2) grootscheeps gerestaureerd door Bureau Polderman en krijgt het een spectaculair publiek toegankelijk uitzichtpunt ontworpen door het Chinese MAD Architects van architect Ma Yansong.

De eerste verdieping van de vernieuwde Fenixloods II wordt ingericht als permanente presentatie wat het universele verhaal vertelt van de landverhuizers. De benedenverdieping van Fenix II zal ruimte blijven bieden aan een mix van creatieve, culinaire en culturele activiteiten voor de buurt, de stad en haar bezoekers.

Ontwerp Chinese MAD Architects

Het Chinese MAD Architects die het spectaculaire uitzichtpunt ontwerpt is onder andere gekozen om de Chinese historie van Katendrecht te herinneren. Katendrecht was één van de oudste Chinatowns van Europa. Rond 1900 opende het eerste Chinese restaurant van Nederland en wellicht van Europa haar deuren op Katendrecht.

Naast het platform ontwerpt MAD Architects een ronde theatrale trap en publiek toegankelijk atrium in de loods waarmee het museum op de eerste verdieping en het 360 graden uitzichtpunt op het dak kunnen worden bereikt. Het glimmende trappenhuis dat uitkomt op het uitkijkpunt op het dak van de loods is meer een beeldhouwwerk dan een gebouw, zegt de architect Ma Yansong zelf. ,,Het is een kunstwerk waar mensen aan mee kunnen doen. Je kunt via twee routes de trappen op en af. Het is een plek waar mensen elkaar tegen komen, alsof ze op reis zijn.’’

Directievoering 4Building

Om de uitvoering van de restauratie en de realisatie op de juiste manier te verwezenlijken, voeren wij de directievoering (bouwkundig en installaties) namens de opdrachtgever Stichting Droom en Daad. De aannemer is inmiddels gestart met de heiwerkzaamheden van het lobbygebied, de locatie van de Tornado – de architectonische wandelroute van circa 300 meter in het midden van het complex. Op naar een fantastisch resultaat!

Samenwerkende partijen: Stichting Droom en Daad| EGM Architecten | MAD Architects| Bureau Polderman | IMD Raadgevende Ingenieurs.